wtorek, 7 sierpnia 2012

... palmiery...


A dzisiaj coś na ząb:)

Palmiery to ciastka wykonane z delikatnego ciasta francuskiego. Z niego właśnie formuje się rulon, którego boki są później zawijane ku górze. W ten sposób finalnie ciastko przypomina nieco liść palmowy. 
Palmiery można podawać na słodko ( z powidłami, cukrem lub cynamonem) lub na słono ( z szynka, szpinakiem czy serem)
Ja opisze jak przygotować palmiery na słono z szynka, pieczarkami i serem. Są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Sprawdzaj się na każdej imprezie.
Do przygotowania tych pyszności będą potrzebne następujące składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 30 dag pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 20 dag sera żółtego,
- 20 dag szynki konserwowej,
- łyżka oliwy z oliwek, 
- łyżka przecieru pomidorowego, 
- szczypta soli,
- pieprz, 
- oregano (świeże lub suszone)
- bazylia  (świeża lub suszona)
- jajko

Na patelni na łyżce oliwy rumienimy cebule pokrojoną w kosteczkę, do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto rozwijamy. Cały płat ciasta smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ziołami. Następnie okładamy szynkę. Na szynkę wykładamy pieczarki z cebulką i rozkładamy równomiernie na całym płacie ciasta. Na koniec przykrywamy wszystko plastrami żółtego sera.
A teraz zawijanie. Ciasto zawijamy z prawej i lewej strony do środka.
 
Po zawinięciu wyjdzie nam rulon, który kroimy w 2 centymetrowe plastry.
Palmiery układamy na blaszce. Każde smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy aż się zarumienią w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.


A tak wyglądają po upieczeniu:


Smakują znakomicie na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz