A dzisiaj coś na ząb:)
Palmiery to
ciastka wykonane z delikatnego ciasta francuskiego. Z niego właśnie
formuje się rulon, którego boki są później zawijane ku górze. W ten
sposób finalnie ciastko przypomina nieco liść palmowy.
Palmiery można podawać na słodko ( z powidłami, cukrem lub cynamonem) lub na słono ( z szynka, szpinakiem czy serem)
Ja
opisze jak przygotować palmiery na słono z szynka, pieczarkami i serem.
Są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Sprawdzaj się na każdej
imprezie.
Do przygotowania tych pyszności będą potrzebne następujące składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 30 dag pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 20 dag sera żółtego,
- 20 dag szynki konserwowej,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypta soli,
- pieprz,
- oregano (świeże lub suszone)
- bazylia (świeża lub suszona)
- jajko
Na
patelni na łyżce oliwy rumienimy cebule pokrojoną w kosteczkę, do
cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy solą i
pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto
rozwijamy. Cały płat ciasta smarujemy przecierem pomidorowym i
posypujemy ziołami. Następnie okładamy szynkę. Na szynkę wykładamy
pieczarki z cebulką i rozkładamy równomiernie na całym płacie ciasta. Na
koniec przykrywamy wszystko plastrami żółtego sera.
A teraz zawijanie. Ciasto zawijamy z prawej i lewej strony do środka.
Po zawinięciu wyjdzie nam rulon, który kroimy w 2 centymetrowe plastry.
Palmiery
układamy na blaszce. Każde smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy aż
się zarumienią w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.
A tak wyglądają po upieczeniu:
Smakują znakomicie na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz