Przed nami weekend. Jeśli pogoda dopisze
na pewno wielu z nas załapie się na grilla:)) Grillowana kiełbaska,
grillowane lub pieczone mięsa. PYCHOTA. A może by tak mały ale pyszny
dodatek do tego???
TZATZIKI!!!!! Najpopularniejsza
przystawka w kuchni greckiej. Podawana jest właśnie jako dodatek do
grilla, do mięs pieczonych i smażonych lub oddzielnie jako dip.
Sposób przyrządzania jest bardzo prosty więc każdy może się o to pokusić.
Co nam jest potrzebne?
Oto składniki:
- zielony ogórek
- czosnek
- jogurt grecki
- pieprz
- sól
- koperek świeży lub suszony
- odrobina oliwy z oliwek
A jak robimy?
Ogórka musimy obrać i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć
przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Dodać odrobinę koperku ( lub jak ktoś lubi więcej) Wymieszać, doprawić
solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. . Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania.
Sami widzicie jakie to proste:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz