wtorek, 7 sierpnia 2012

... odrobina Grecji na talerzu- TZATZIKI...





Przed nami weekend. Jeśli pogoda dopisze na pewno wielu z nas załapie się na grilla:)) Grillowana kiełbaska, grillowane lub pieczone mięsa. PYCHOTA. A może by tak mały ale pyszny dodatek do tego???
TZATZIKI!!!!! Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Podawana jest właśnie jako dodatek do grilla, do mięs pieczonych i smażonych lub oddzielnie jako dip.
Sposób przyrządzania jest bardzo prosty więc każdy może się o to pokusić.
Co nam jest potrzebne? 
Oto składniki:


- zielony ogórek
- czosnek
- jogurt grecki
- pieprz
- sól
- koperek świeży lub suszony
- odrobina oliwy z oliwek

A jak robimy?
Ogórka musimy obrać i zetrzeć   na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Dodać odrobinę koperku ( lub jak ktoś lubi więcej) Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. . Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania. 

Sami widzicie jakie to proste:)))

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz