wtorek, 7 sierpnia 2012

... na ciepłe dni idealny chłodnik...


Uwielbiam chłodnik. W takie upalne dni jakie mamy teraz jest wyśmienity. Zabierałam się za robienie chłodnika już kilka razy ale  nigdy nie chciało mi się gotować botwiny (oczywiście lenie tak mają:)). Ale super pomysł na wyśmienity chłodnik usłyszałam od Ani K. (i z góry za niego dziękuje). Nie trzeba gotować buraczków tylko użyć już gotowych ze słoika:)))
A co nam będzie potrzebne??
- słoiczek gotowych buraczków. Najlepiej starte wiórki,
-ogórek,
- rzodkiewka,
- świeży koperek,
- jogurt lub kefir lub maślanka
- pieprz
- sól

A jak go zrobić?
Ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koper posiekać.

Buraczki (wraz z zalewą) przełożyć do miski, dodać jogurt.



Dodać ogórka, rzodkiewkę i koperek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.





Wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawić na około pół godziny do lodówki.

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz